Witam. 1 pytanie: Zawsze zastanawiała mnie jedna rzecz. Jeżeli przykładowo 100g porcja gainera ma 80g węgli i 20g białka to czy ta ilość węgli pozwoli ( da wystarczającą ilość energii ) aby całe to białko wchłonęło się jako budulec a nie bylo źródłem energii? Wydaję mi się, że chyba tak ale pewności nie mam, więc wolę zapytać ludzi, którzy znają [...]
Witam, właśnie wpadła mi w łapska książka o kulturystyce autora Leszek Michalski - Kulturystyka kształtowanie sylwetki. Książka ok sporo różnych ćwiczeń ze zdjęciami i dokładnym opisem co i jak ćwiczyć na różne partie. W rozdziale o odżywianiu natknąłem się na informację że podczas jednorazowego posiłku organizm nie wchłonie więcej niż 30 gram [...]
Pytanie kieruje do ekspertów w dziale. Chodzi mi o wchłanianie białka izolatu sojowego. Wiadomo, że białko pochodzenia roślinnego jest "gorsze" od białek zwierzęcych, między innymi za sprawą niepełnej ilości aminokwasów, oraz za sprawą dłuższego okresu ich wchłaniania. Marek c. pisał, że białko sojowe poleca jedynie na noc, bądź jako niewielki [...]
cześć, mam takie pytanie, otóż nie ćwiczę, ale dużo chodzę po górach, no i pompki w domu, czasem hantle, zarejestrowałem się na tym forum bo się znacie i mam w związku z tym pytanie, ze względów chorobowych mam dietę głównie z mięsa (dość sporo jem mięsa w porównaniu do normalnej osoby), a przy badaniu krwi przed operacją wyszło że mam ledwo ponad [...]
[...] grubego. Ponadto, dieta bogata w wysokoprzetworzone węglowodany i mająca mało błonnika jest związana ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego, oraz powoduje szybkie wchłanianie glukozy do krwi prowadzące do hiperinsulinemii poposiłkowej. Połączenie insulinooporności i wysokiego obciążenia glikemicznego powoduje szczególnie wysoki poziom [...]
[...] stymulującego. Kumulacja proteoglikanu była też częściowo spowodowana faktem, że komórki zaczęły wytwarzać więcej proteoglikanów. Naukowcy zmierzyli produkcję, obserwując wchłanianie oznaczonej siarki w cząsteczkach proteoglikanów. Ponownie resveratrol zablokował działanie białek zapalnych. Wnioskiem jest z pewnością to, że dodatkowa [...]
[...] herbaty słabo się wchłaniają, jeśli jednocześnie spożywane są inne makroelementy, szczególnie białko. Białka zwierzęce, które zawierają sporo metioniny, mogą sabotować wchłanianie się fenoli znajdujących się w zielonej herbacie. Dlatego też najlepiej spożywać zieloną herbatę na czczo. Badanie Naukowcy przeprowadzili badanie na 14 zdrowych, [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
[...] jak przewlekły stres, czy siedzący tryb życia. Jaką rolę odgrywa mikrobiota jelitowa w organizmie? Zespół mikroorganizmów zasiedlających jelita kontroluje trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Dzięki bakteriom jelitowym organizm jest w stanie efektywnie wykorzystywać m.in. białka czy elektrolity, a także wytwarzać witaminy. [...]
Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]
Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]
[...] depresyjnych. Jak uzupełnić dietę? Spożywaj produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, warzywa liściaste i rośliny strączkowe. Pamiętaj też, że niektóre leki mogą zmniejszać wchłanianie magnezu. Jesz za dużo cukru i rafinowanych węglowodanów Czy niezdrowe jedzenie może wpłynąć na poziom stresu? Okazuje się, że tak. Po zjedzeniu słodkiej lub [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] wykazać osoby pomijające w swoim jadłospisie produkty ze świata zwierzęcego - weganie, a także osoby, które często oddają krew. Które składniki naszej diety utrudniają wchłanianie żelaza? Dbając o właściwy poziom spożycia żelaza, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, co: Pijemy - z możliwego zmniejszania absorpcji żelaza znane są [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
[...] i generuje dystres psychiczny. Duży problem z utrzymaniem poziomu odżywienia magnezem mogą mieć również ludzie zmagający się z chorobami przewodu pokarmowego (zaburzającymi wchłanianie), cukrzycą typu 2, czy chorobą alkoholową. Niedobory magnezu objawiają się zmęczeniem, zaburzeniami apetytu, mimowolnymi i bolesnymi skurczami mięśni, a nawet [...]
[...] Rzeczywiście zawiera te wszystkie składniki, ale „ochy i achy” są tutaj mocno przesadzone. Najczęściej wymieniane wady brązowego ryżu zawiera kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, żelaza i cynku słynie, jako roślinne źródło białka, ale tak naprawdę zawiera go niewiele – ok. 7 g na 100 g [...]
Witamina A to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do której to grupy zaliczamy również witaminę D, E i K. Witamina A nie jest związkiem jednorodnym. Pod nazwą witaminy A rozumiane są trzy związki z grupy tzw. retinoidów: retinol, retinal i kwas retinowy. Do grupy witaminy A zaliczane są również roślinne barwniki karotenoidowe, takie jak [...]
[...] we wchłanianiu tryptofanu Żeby ułatwić organizmowi wchłonięcie tryptofanu, dobrze jest go spożywać wraz z węglowodanami. Węglowodany uwalniają insulinę, która przyspiesza wchłanianie aminokwasów. Naturalne sposoby na utrzymanie wysokiego poziomu serotoniny Niektórzy ludzie potrzebują suplementów, a nawet leków przeciwdepresyjnych, [...]